
O filmie
Pulsująca pozytywną energią i przebojową muzyką komedia o miłości, przyjaźni i życiu ze smakiem, wyreżyserowana przez twórcę głośnego Głową w mur (Złoty Niedźwiedź MFF w Berlinie), uhonorowana Specjalną Nagrodą Jury i Young Cinema Award MFF w Wenecji. Reżyser najlepszego europejskiego filmu 2004 roku - „Głową w mur” – zaprasza nas do niewielkiej knajpy na przedmieściach Hamburga, by w rytm najlepszych soulowych przebojów zaserwować multikulturowy rozweselający koktajl miłości, przyjaźni i egzotycznych potraw. A wszystko to w myśl zasady „życie to coś, co przytrafia Ci się wówczas, gdy jesteś zajęty czynieniem planów na przyszłość”.Ścieżka dźwiękowa filmu to niezwykle energetyczna mieszanka funky (Kool & The Gang, Quincy Jones, Mongo Santamaria), R&B (Sam Cooke, Ruth Brown), hamburskiego hip hopu i electro, rocka oraz greckiego folku. Ozdobą soundtracku jest niewątpliwie utwór „Das Letzte Hemd” Hansa Albersa - jednego z największych i najbardziej popularnych niemieckich śpiewaków lat 30. i 40.„Soul Kitchen” otrzymał Nagrodę Specjalną Jury oraz Nagrodę Jury Młodzieżowego na MFF w Wenecji w 2009 roku. Ponad to był nominowany do Europejskiej Nagrody Filmowej 2010dla najlepszego filmu oraz do Niemieckich Nagród Filmowych 2010 w kategoriach: najlepszy film i najlepszy montaż. „Soul Kitchen” znalazł się też w prestiżowym zestawieniu pięciu najlepszych europejskich produkcji roku według amerykańskich krytyków i historyków filmu zrzeszonych w National Board.
Streszczenie fabuły: Stawiający pierwsze kroki w restauracyjnym biznesie w Hamburgu grecki emigrant Zinos ewidentnie nie ma szczęścia. Prowadzony przez niego lokal jest na skraju bankructwa, jego dziewczyna właśnie postanowiła wyjechać do pracy w Szanghaju, a na dodatek przebywający w więzieniu za karciane długi brat Ilias prosi go o alibi, by móc wychodzić z zakładu na przepustki. Co więcej świeżo zatrudniony kucharz okazuje się kulinarnym mistrzem o skłonnościach psychopatycznych i gotów jest pokroić w talarki każdego, komu nie przypadną do gustu jego wykwintne potrawy. Nie radzący sobie z całą sytuacją Zinos postanawia pójść za głosem serca i - zostawiając restaurację pod opieką brata - wyruszyć do Azji, by być ze swoją ukochaną. Jakież jest jego zaskoczenie, gdy okazuje się, że ta zdążyła już obdarzyć uczuciem kogoś zupełnie innego. Tymczasem brat przepuścił w pokera powierzoną mu nieruchomość.... Ale w końcu od czego ma się przyjaciół?
Pulsująca pozytywną energią i przebojową muzyką komedia o miłości, przyjaźni i życiu ze smakiem, wyreżyserowana przez twórcę głośnego Głową w mur (Złoty Niedźwiedź MFF w Berlinie), uhonorowana Specjalną Nagrodą Jury i Young Cinema Award MFF w Wenecji. Reżyser najlepszego europejskiego filmu 2004 roku - „Głową w mur” – zaprasza nas do niewielkiej knajpy na przedmieściach Hamburga, by w rytm najlepszych soulowych przebojów zaserwować multikulturowy rozweselający koktajl miłości, przyjaźni i egzotycznych potraw. A wszystko to w myśl zasady „życie to coś, co przytrafia Ci się wówczas, gdy jesteś zajęty czynieniem planów na przyszłość”.Ścieżka dźwiękowa filmu to niezwykle energetyczna mieszanka funky (Kool & The Gang, Quincy Jones, Mongo Santamaria), R&B (Sam Cooke, Ruth Brown), hamburskiego hip hopu i electro, rocka oraz greckiego folku. Ozdobą soundtracku jest niewątpliwie utwór „Das Letzte Hemd” Hansa Albersa - jednego z największych i najbardziej popularnych niemieckich śpiewaków lat 30. i 40.„Soul Kitchen” otrzymał Nagrodę Specjalną Jury oraz Nagrodę Jury Młodzieżowego na MFF w Wenecji w 2009 roku. Ponad to był nominowany do Europejskiej Nagrody Filmowej 2010dla najlepszego filmu oraz do Niemieckich Nagród Filmowych 2010 w kategoriach: najlepszy film i najlepszy montaż. „Soul Kitchen” znalazł się też w prestiżowym zestawieniu pięciu najlepszych europejskich produkcji roku według amerykańskich krytyków i historyków filmu zrzeszonych w National Board.
Streszczenie fabuły: Stawiający pierwsze kroki w restauracyjnym biznesie w Hamburgu grecki emigrant Zinos ewidentnie nie ma szczęścia. Prowadzony przez niego lokal jest na skraju bankructwa, jego dziewczyna właśnie postanowiła wyjechać do pracy w Szanghaju, a na dodatek przebywający w więzieniu za karciane długi brat Ilias prosi go o alibi, by móc wychodzić z zakładu na przepustki. Co więcej świeżo zatrudniony kucharz okazuje się kulinarnym mistrzem o skłonnościach psychopatycznych i gotów jest pokroić w talarki każdego, komu nie przypadną do gustu jego wykwintne potrawy. Nie radzący sobie z całą sytuacją Zinos postanawia pójść za głosem serca i - zostawiając restaurację pod opieką brata - wyruszyć do Azji, by być ze swoją ukochaną. Jakież jest jego zaskoczenie, gdy okazuje się, że ta zdążyła już obdarzyć uczuciem kogoś zupełnie innego. Tymczasem brat przepuścił w pokera powierzoną mu nieruchomość.... Ale w końcu od czego ma się przyjaciół?