Marszałek Województwa Wielkopolskiego zaprasza do udziału w XXIII edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Finał wojewódzki odbędzie się 13 lipca 2024 r. w Wijewie (gmina Wijewo, powiat leszczyński) podczas imprezy kulturalno-rozrywkowej „WIJEWIADA”.
Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach:
- na najlepszy regionalny produkt żywnościowy
- na najlepszą potrawę regionalną
Konkurs przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie- w czasie finałów regionalnych- wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napojów oraz innych produktów oraz w kategorii: najlepsza potrawa regionalna. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu- spośród produktów nominowanych w regionach- najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu ,,PERŁA''
Szczegóły dotyczące konkursu można znaleźć na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego: https://www.produktyregionalne.pl/nkd.html